پروفسور محمد حسن گنجی
سال و محل تولد: ۱۲۸۹، بیرجند
وفات: ۱۳۹۱
محمدحسن گنجی استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی، بنیانگذار دانش جغرافیای نوین و هواشناسی، رئیس هواشناسی ایران، رئیس هواشناسی منطقه آسیا و عضو کمیته اجرایی سازمان هواشناسی جهان است.
او در رشته تاریخ و جغرافیا دارالمعلمین عالی به تحصیل پرداخت. وی سپس به همراه دانشآموختگان دانشسرای عالی برای ادامه تحصیل عازم فرانسه شد. ایشان دلیل گرایش به جغرافیا و به ویژه هواشناسی را رویداد خشکسالی و سیلی میداند که در روزگار کودکی و نوجوانی در زادگاهش اتفاق افتاده و به روستاییان آسیب غیرقابل جبرانی وارد کرده است. آن استاد پس از بازگشت به ایران به عنوان دبیر در دانشکده ادبیات و دانشسرای عالی به تدریس جغرافیا پرداخت. بعد از آن به آمریکا رفت و درجه دکتری در جغرافیا را اخذ نمود. خاطرهنویسی بخش جداییناپذیر زندگی استاد گنجی است و دارای حدود ۴۰ تا ۵۰ جلد کتابچه است که رویدادهای روزانه زندگی خود بهسان شرح مسافرتهای داخلی و خارجی و مشارکتهایش در کنگرهها و همایشهای علمی بینالمللی و برخورد با شخصیتهای علمی را در آن به نگارش درآورده است. با کوششهای دکتر گنجی، ارزش هواشناسی و سودمندی آشکار شد تا جایی که امروزه سازمان هواشناسی ایران یکی از بزرگ ترین دستگاههای علمی در سطح ملی و بین المللی به شمار میرود.
مدیریت گروه جغرافیا، ریاست دانشکده ادبیات و علوم انسانی و معاونت دانشگاه تهران، ریاست اداره کل هواشناسی ایران و ریاست هواشناسی منطقه آسیا نیز از جمله مسئولیتهایی است که آن جغرافیدان برجسته بر عهده داشته است. پدر علم جغرافیای ایران، در کمیته رهبری اطلس اقلیمی ایران و در کمیته اجرایی سازمان هواشناسی جهان عضویت داشت. همچنین مشاور رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و مشاور دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی نیز بود.
«اطلس اقلیمی ایران» حاوی نقشه مناطق محیط زیست ایران، نقشه کویرها، نقشه تالابهای ایران، نقشه شبکه رودخانهای ایران، نقشه پراکنش بارندگی و نقشه جنگلها است. جغرافیا در ایران از دارالفنون تا انقلاب اسلامی، تاریخچه جغرافیا در جهان اسلام، نامههایی از قهستان و تاریخ جغرافیای اسلامی از آثار آن جغرافیدان نامی است.
در سال ۲۰۰۱ از سوی سازمان جهانی هواشناسی، دکتر محمدحسن گنجی به عنوان دانشمند برتر جهان و دانشمند سال هواشناسی معرفی شد. در بیست و نهمین کنگره اتحادیه بینالمللی جغرافیایی در کره جنوبی در سال ۲۰۰۰ نیز به عنوان یکی از ۱۵ جغرافیدان برجسته جهان معرفی شد و از سوی سازمان هواشناسی جهانی، جایزه علمی سال را دریافت نمود.
استاد روانشاد دکتر محمد حسن گنجی، بنیانگذار دانش هواشناسی و سازمان هواشناسی کشور به دانشمندان ایرانی که دستاوردهای آموزشی و پژوهشی برجسته در زمینه های دانش و فناوری ژئوفیزیکی داشته است و به منظور بزرگداشت مقام و خدمات ارزنده ایشان به علم هواشناسی کشور، جایزه دکتر محمد حسن گنجی توسط انجمن ژئوفیزیک ایران ایجاد شده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.